Vad finns det att välja på?
Onninen har allt du behöver för att bygga ditt smarta hem. Här finns allt från elbilsladdaren som du kan ställa in så att den bara laddar när strömmen är som billigast, till belysning som kan styras från mobiltelefonen eller automatiseras för att sköta sig själv utifrån förinställda scenarion och händelser.
Vad du behöver till ett smart hem beror på hur avancerade funktioner de boende vill ha. Många satsar på ett trådlöst system eftersom det är enkelt att bygga ut med tiden. Andra - ofta de som bygger nytt eller som äger en större mer komplex fastighet - satsar på ett avancerat trådat KNX-system. Det kräver lite mer kunskap vid programmering och liknande, men är å andra sidan väldigt driftsäkert eftersom allt är trådbundet.
Det trådlösa systemet brukar dock vara det som passar husägare bäst. Väljer du rätt lösningar utifrån behov är det också en mycket driftsäker och pålitlig lösning.
Tack vare att företag såsom Google, Amazon och Apple allt mer tar över rollen som det samlande ekosystemet behöver tillverkarna inte erbjuda ett helhetsgrepp på den smarta marknaden. Man kan ha fokus på enbart belysning, enbart ljud et cetera - och se till att integrera stöd för ovan tre jättar för sammantagen styrning. Sedan är det upp till slutkunden att välja vem av dem som blir knytpunkt för deras smarta prylar. Tillverkaren kan istället fokusera på sina respektive produktgrupper.
Se hemmet i nytt ljus
När man snackar smarta hus tar diskussionen vanligen avstamp i smart belysning och smarta uttag. Detta för att kunna styra strömtillgång oavsett pryl, samt ljuset i hemmet.
Exempelvis vill du kanske kunna dra igång bastun på vägen hem från jobbet, via mobiltelefonen, så att den är varm när du kommer hem? Eller säga till röstassistenten i din smarta högtalare att släcka takbelysningen i köket, så att du slipper resa dig från sängen när du har gått och lagt dig. När du kommer ut en kall höstmorgon vill du förmodligen att utomhusbelysningen redan är tänd utan att du behövt tänka igenom den saken alls. Vidare vill du kanske att lampan i förrådet tänds när du öppnar dörren.
Den här typen av scenarion och tidsinställda eller händelserelaterade lösningar är alla exempel på smart hem-system. Det finns dock lite olika tekniker. Det finns exempelvis smart belysning där tekniken är inbyggd i själva lampan. I andra system måste du sätta en adapter i vägg- eller takuttaget innan du sätter i kontakten.
När SG Armaturen tog fram sitt smarta belysningssystem satsade de på vriddimmer, dosdimmer och DIN-monterade enheter. Alltihop med stöd för bluetooth, detta ihop med en centralenhet (gateway) med wifi-stöd för fjärrstyrning utanför hemmet.
Börjar du med blåtandsenheterna, såsom dimrar och annat, kan du styra belysningen via en app i mobilen. Köper du till centralenheten kan du även styra belysningen på distans.
-I de enklare system på marknaden, där tekniken är inbyggd i själva ljuskällan, behöver strömställaren vara tillslagen för att app-styrningen ska vara möjlig. Med vårt system kan man fortfarande tända och släcka via knapparna i huset utan att påverka uppkopplingen till appen, säger Christofer Möllberg, säljare hos SG Armaturen.
Han förklarar att man i många andra system släcker hela uppkopplingen i samband med att man trycker på knappen för att släcka lampan. Det krävs en konstant spänning för att den smarta delen ska fungera. Har du släckt via knappen kan du alltså inte längre tända lampan via mobilen, inte förrän du tänt på knappen igen.
-Detta blir snabbt rörigt när man bor flera och alla inte är lika tekniskt kunniga, säger Christofer Möllberg.
Det som är fördelen med att ha uppkopplingen integrerad i lampan är att vem som helst kan installera produkterna. Men är inte alla tekniskt kunniga i hemmet kan det alltså uppstå problem.
-Så fort något blir lite krångligare är det inte längre smart. Det måste kunna fungera som det alltid har gjort, och att man sedan adderar funktioner ovanpå det, säger Rikard Sköldin, säljare hos tillverkaren Plejd, som har 100-procentigt fokus på just smarta belysningsprodukter.
Det finns också andra fördelar med blåtand som gjort att de bägge företagen landat i just denna tekniken. Såsom att den är snabb och enkel att ansluta, samt att den meshar så ju fler enheter du har desto bättre blir täckningen i huset.
För distansstyrning krävs ändå en gateway, men den är inte ett måste för att man ska komma igång med systemet hemma.
-Vi ville ha ett system som är enkelt att skala. Du ska kunna börja med en puck och din telefon, det fungerar då direkt så du behöver inte commita till ett helt system. Ju fler produkter du sedan adderar, desto mer funktionalitet får du, säger Rikard Sköldin.
Vad kan man göra i ett smart hem?
Smart lås:
Lås upp dörren via en app i mobilen, dela ut en tillfällig kod till hantverkaren så att den kan komma in när du inte är hemma, släpp in barnen som glömt nyckeln.
Smart belysning:
Ha en hej då-knapp som släcker all belysning när du går hemifrån, låt utomhusbelysningen styras på tid och solens upp- eller nedgång, skapa scenarion.
Smart ventilation och värme:
Ha draperier som dras för automatiskt om solen ligger på i söderläge eller om värmen inomhus stiger, reser du bort en vecka kan du ställa ner värme och ventilation i huset och sedan höja dessa igen när du sitter på tåget hem.
Övervaka:
Installera sensorer som känner av om du får fukt/läckage under vitvaror, ha övervakningskameror som notifierar dig om någon obehörig rör sig runt huset, låt dörrklockan ringa upp din mobiltelefon så att du kan kommunicera med besökaren även om du inte är hemma, koppla brandvarnaren till mobilen så att det ringer i mobilen om det uppstår rökutveckling i hemmet.